onsdag 8. juli 2015

Mat

Mat er jo et kapittel for seg. Koreansk mat går for å være veldig god. Vi har spist en del ute, da det ikke er så stor forskjell i pris, særlig hvis man velger koreanske restauranter. Men det viktigste er jo å gjøre seg kjent med den koreanske kulturen. Olav er mye ute og spiser lunsj, og får mange gode tips fra kollegaer.

Det er mye fritert mat her. Mange menyer er delvis oversatt til engelsk, men det kan likevel være vanskelig å forstå, og det er som regel begrensede engelskkunnskaper på servitørene. Mengde er ofte vanskelig å beregne, da koreanerne har tradisjon for å dele småretter.

Fritert kylling på ulikt vis, fritert ost og potetbåter.
Dette liker i alle fall barna.
Tror vi satt igjen med 1/3 kylling. En aldri så liten overbestilling.
Vi trenger nok litt tid til å finne formen for hva vi skal kjøpe inn til mat her i heimen, hva skal vi spise til frokost og lunsj, hvilke middagsretter kan vi lage her? Det å orientere seg i matbutikker går bedre enn forventet. Noen varer er merket på engelsk, men det meste er koreansk. Det fungerer delvis med bruk av google translate, også er de svært så hjelpsomme i butikkene. Koreanerne er god på sysselsetting, så det er det alltid noen til unnsetning. De springer og henter, googler etter varer på mobilen, snakker, nikker og bukker, selv om vi ikke alltid forstår hverandre. Men de skal ha for servicen!

Vi har prøvd ulike frokostblandinger, de er utrolig søte.
Vi må i spesialbutikk for å få i brød med en smule grovhet.
Toastbrødet er søtlig.
Pizza fra Pizza Hut er søt som dessert (dynket med søt dressing...)
Vårruller er søt.
Toast på cafe - søt
Som sagt mye som søtt, men vet det liksom ikke før man setter tennene i det.

Vi prøver å få i oss med en del egg, smooties med gulrot og andre grønnsaker, friske frukter og grønnsaker for å sikre oss næring. Men utvalget i butikker er ganske annerledes enn hjemme, med utallige sopparter, utallige hyller med tang og tare, ulike rotgrønnsaker. Vi skal også prøve oss på litt brød- og rundstykkebaking. Men, manner meg opp til å ta i bruk gasskomfyren, litt annerledes å bruke den til brødbaking. Men øvelse gjør mester, så vi får nok til etter hvert.

Ganske mange koreanske restauranter har det artige konseptet med grill i bordet. De kommer og tenner grillen for deg, du får et fat med kjøtt (som oftest svin, noen ganger marinert). I tillegg kommer det mange småretter til bordet.

Slik henger viftene ned fra taket.
Bordet dekkes med små skåler rundt grillen.
Her fikk vi nydelig marinert kjøtt fra storfe.
Vi griller kjøttet selv.
Kniver har de ikke, så kjøttet klipper vi når det er ferdig grillet.
Sterksmaken fra ulike typer løk var dempet med denne marinaden.
Løk og bønnspirer. Godt men hot.
Hvitløksfedd som godgjør seg i marinade over grillen.
Også er det den berømte kimchien.... fermentert kål, iblant med reker eller sjømat. Grønnsakene varierer, men basisen er ofte kinakål sammen med hvitløk, reddik og frisk, rød chilipepper. Kimchi har en sterk smak og duft som visstnok er nærmest obligatorisk tilbehør til et koreansk måltid. Jeg smaker når jeg får det servert, men det holder med en bit...

Dette har kanskje vært det beste koreanske måltidet så langt. Mye fremmed tilbehør, men mange gode smaker.

I dag ble det en rask tur innom en koreansk restaurant uten engelsk meny. Heldigvis hadde de bilder av de 5-6 rettene de hadde. Vi valgte to. Dette viste seg å være kald "svinesteik" oppå svineknokler, og gratinert langtidsstekt nydelig marinert svinekjøtt, men veeeelig strekt. Også er det er så mye bein og fett at jeg greier det ikke helt, og jeg er jo glad i reeeeent kjøtttt.
Det varierer hva barna spiser av dette. Heine er vel den mest kresne, han holder seg stort sett til kjøtt. På denne restauranten serverte de tilsvarende tilbehør som over, det meste var veldig strekt, alt var i bleke farger, foruten chilien. Her var det også litt nudler til. Jeg innbiller meg det var glassnudler, for de var sleip som ål, og så ut som lange tynne mark....

Konklusjonen er vel at skal man gå på restaurant her, så bli det enten noe søtt, noe fritert eller kimchi med noget attåt... 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar